Blogg

Fredagsfrågor om makt, miljö och bokmässor

I morse började jag med några rundor i simbassängen följt av en väldoftande het bastu. Underbar start på en fredag, och när jag lämnade badhuset log jag och tänkte att nu kan det bara bli sämre.

Några minuter senare passerar jag Kristianstadsbladets öppna mötesrum på gatuplan och ser den stora webbskärmen med dagens förstasida. Det första jag ser: paret Donald Trump & Kim Jung-Un. Som sagt, denna dag kan bara bli sämre.

Det är märkligt att vi – trots all civilisation, utveckling och forskning – fortfarande bråkar omkring i en sandlåda. En vän sa under en fest att hon inte kunde förstå hur vi kunde ägna så mycket tid åt att hota och hata varandra, när alla egentligen vet vad det handlar om: att anstränga oss tillsammans för att klara miljöhotet.

  Ja, så enkelt kan det formuleras. Miljön, räddar vi inte den räddar vi inget.

  Trots att det så småningom börjar regna så där irriterande tätt och blött blir ändå även den här fredagen ok. Jag fick lunch, kaffe, ett par skratt och nya tankar genom olika medmänniskor.

  Jag läser mer om den snart aktuella Bokmässan och blir allt mer övertygad om hur rätt jag gör i att åka dit. Först tyckte jag tvärtom; nej den mässan ska jag inte stödja, nu känner jag att det är endast genom att arbeta för det positiva och mot det negativa som förändring ska ske. (Jag tycker dock fortfarande att det är fel beslut av Bokmässan att låta Nya Tider stäla ut.)

  Fast årets program är tunnare, det märks att många svenska författare har hoppat av. Istället har det skapats två mäss-alternativ, det ena – under fredagen och lördagen – rymmer ett program med flera intressanta inslag i form av redan fullbokade samtal. Är det bättre? Att lämna det stora rummet och sitta i en mindre hörna någon annanstans? Tror inte det.

  Indiska Arundhati Roy är en av Bokmässans huvudgäster. När hon hörde om bråket kring den svenska Bokmässan undersökte hon saken, och kom fram till att ändå tacka ja. Och förklarar det så här enkelt i en intervju i det nya numret av Vi Läser: ”Jag bryr mig inte om vem som håller låda och om vad. Att låta extremister prata är inget problem. Vi måste ta itu med deras åsikter bara.”

  I grunden håller jag med, problemet är att extremister inte lyssnar och är beredd att ta in andra åsikter, forskning eller fakta. De höjer bara sin egen röst. Ibland ännu värre metoder.

  Trevlig helg.