Blogg

"Jag lider med Bert Sundström"

Klyva ved, dricka vin, läsa bok? Absolut! Kolla fotboll? Nä, varför då? Engelsmannen Daniel Soutine, som i 22 år drev Kristianstad Bokhandel, är en av många som inte bryr sig ett skit om sport.

Det kan vara svårt att tro på just nu. För vi som inte låter oss förföras av masspsykoser är rätt givmilda – tänker att de kan väl få hållas i sina fula tröjor och det är också jättelugnt och skönt på stranden under matchtid. Polisen (inte de vid ryska arenorna då) kan andas ut för en stund liksom SOS Alarm-operatörerna. Finansmarknadens böljor bedarrar.

Men jag lider med Bert Sundström. Jag har egentligen ingen aning, kanske älskar han att ställa frågan: Hur känns det? till människor med blågul färg i ansiktet och öl-andedräkt, men jag föreställer mig ändå att nån hög chef på SVT ringt till honom och ba:
– Bert du är ju ändå i Ryssland, du får åka och intervjua svenska fans, fånga stämningen sådär du vet.
Varpå Bert ba:
– Men jag är ju nyhetskorrespondent.
Han kanske nämnde några krigshärdar, Donetsk, Krim, nervgiftsanklagelser, terrorceller i Uzbekistan eller Georgien och NATO, men nädå.
– Du får ta det, Bert. Det blir kul! Och du, du får chatta med tittarna också! Va, va, kul va?

    Kul? Bert Sundström vill inte ha kul. Vi talar om en korrespondent som drar på sig en skyddssäker väst som om han knöt sin sko, som blivit misshandlad och knivhuggen under revolutionen i Kairo, som rapporterat från Syrien, varit förgiftad i Indien och utan tvekan tagit på sig en EBOLA-dräkt om inte Claes JB Löfgren hunnit före.

    Sundström är utrikeskorrespondent, inte nån nöjes-vimmel-reporter. I chatten får han frågan vilket lag han tror vinner VM. Svar: ”Jag gissar att det blir något av de lag som traditionellt är bäst.” Han tillstår också att han inte vet så noga var i Ryssland som fotboll är populärt. Moskva och Petersburg har lag, berättar han.

    När han springer fram med micken och haffar någon svensk för en kommentar kan jag inte låta bli att vrida mig av obehag. Världen brinner. Flyktingkaravaner. Putin redo på knappen, Trump redo på knappen, Kim Jong-Un redo på knappen. Svettiga supportrar är det Bert Sundström får att jobba med. Kul va?! Kul!

    Snart lördag. Då hugger jag ved och hejar på Bert!

    Skärmavbild från SVT