Blogg

Lavarnas fanatiska fans – vilka är ni?

Midsommartid – då tänker jag på adventsljusstakar och hur det kommer sig att vissa ord är heliga, eller iallafall kan göra folk heligt botaniskt förbannade. Torkan gör att det knastrar ilsket i skogen där jag går. Lättantändligt material, men vad heter det? Vitmossa eller fönsterlav?

Nu satte du dig genast rakt och rätt upp. För du vet. Mossa är inte samma sak som lav. Ronja Rövardotter begår ett ohyggligt och oförlåtligt misstag då hon söker efter vitmossa för att kunna lägga om sin skadade hästs sår, men (i filmen) i själva verket hämtar lav. Aj, aj. Vilken katastrof. Hästen blir jättepigg igen, men det spelar ingen roll för det var INTE vitmossa! Det var fel, fel, fel som Brasse skulle sagt.

Jag förstår inte varifrån alla de här mossiga lavexperterna kommer ifrån, de som upprörs så av att en organism benämns som något det enligt faunan inte är kategoriserat som. De hävdar att det är falsk varubeteckning när butiker säljer fönsterlav och anger innehållet i de små påsarna som vitmossa. Sådant båg borde inte vara tillåtet!
Ok om det hotat någons hälsa och säkerhet, men proportionerna är vansinniga. Hur fick renlaven så många språkpoliser i sin fanclub?

    Aldrig någonsin har jag varit med om att någon blivit utskälld för att kalla en banan för frukt eller för att ha placerat tomater i grönsaksdisken. (Vi talar om örter och bär) Men ingen bryr sig om att försvara bananens identitetsrättigheter. Ingen bryr sig om att gnocci uttalas nyaw-kee eller att spillkråkan är en hackspett, koalan allt annat än björn. Om någon, så är det knappt en halv. Gräs är för övrigt oftast inte gräs utan mer troligt halvgräs.

    Kanske är det något med adventsljusstaken och julen, denna aktade tid. Då ska inget vanhelgas. Allra minst fönsterlaven som ska grunda för de välsignade ljusen. Arla lyckades få en hel nation att tro att en måste ha kesella i lussekatterna för att de ska bli saftiga och nu är det kvarg som är den nya Karl Alfred-spenaten. Kanske har fönsterlaven en hemlig lobbygrupp med kommersiella syften bakom sig? Vi köper mer om våra tankar landar mjukt och i skogsmiljö? Lavar, tror reklamarna, ger grådvärgs-vibbar, får oss tungsinta som bumlingar, stora stenar.

    Men nu när du plockar dina midsommarblomster så slå i din Flora. Möjligen finns det en orsak till att du aldrig drömt om den rätte – du kanske inte ens plockat blommor utan istället burit runt på nån lav?
    Och chex och kex. Hund som hund. Jag orkar inte bråka. Trevlig midsommar. Njut av växterna. Nu är vi halvvägs till jul.