Blogg

Opera för alla

Som operavän är sommaren en lång högtidsstund. Det är opera inomhus, i backar och lite här och var. I Drakamöllan blir det operafestival under midsommarhelgen, operastaden Ystad – som också är jazzstad – bjuder på fem (!) uppsättningar, Skånska Operan reser regionen runt och gör en fantastisk insats för att bredda publiken och på Bosjökloster, utanför Höör, ställs i augusti frågan: Verdi eller Wagner?

Då och då hör jag att opera klassas som finkultur. Opera är en fantastisk västerländsk uppfinning, som fortfarande angår och skakar om. En operauppsättning är ett allkonstverk, som får med allt från musik till teater och konst, här är både skönsång och drabbande mänskoöden. Det är en konstform som har något att berätta för alla, att sedan dess form i vårt land har kommit att förknippas med de högre samhällsklasserna är något annat. I andra kulturer är det här en kulturskatt som är mer tillgänglig.

När jag i lördags såg första delen av dokumentärserien om filmens historia – ”The Story of Film” – inledde Svt:s filmrecensent Fredrik Sahlin med att berätta om satsningen. Svt har dessutom fått den utmärkta idén att låta varje del följas av en av de filmer som omnämns. Fast inte i lördags, själva premiärdagen. Svt prioriterade nämligen att sända direkt från någon friidrottstävling. För, som Sahlin syrligt sa, ”det vet vi ju alla att sport är viktigare än kultur”. Därför ses också idrott som folkligt, medan kultur ofta blir något märkvärdigt och icke-folkligt, som operakonsten.

    Men. Missa inte möjligheten att se opera i sommar.

    Missa inte heller serien om filmens historia, första delen var underhållande och överraskande, briljant!

    Just nu:
    Artikel: Martin Aagård lyssnar på och läser om den svenska proggen i den nya maffiga Progglådan. Underhållande och tänkvärt. Aftonbladets kultursida (idag, 3 juni)