Blogg

Växande trädintresse

Åker tåg, och ser det vackra svenska vårlandskapet passera utanför fönstret. Ibland dyker den upp, den numera så omtalade och omdiskuterade skogen. Hallå, hur mår du? Hur ser din framtid ut? Zaremba skrev en artikelserie om skogen i DN förra året, bra (som alltid) och nu verkar allt fler rikta blicken mot ett av Sveriges tyngsta varumärken.

När jag kom hem igår kväll möttes jag av en författare i en hängmatta fyra fem meter upp i luften. Christina Claesson har inte bara skrivit den mest älskade krönikeserien på kultursidan någonsin, den om grisen Carmens liv och fantasier, hon bor i samma by som jag och har inga problem att sysselsätta sig. Hon är författare, berättare, manusskribent och utifrån sin konstnärliga kompass sätter hon igång, och genomför, en mängd olika projekt. Ett av dessa är att ge träd fler grenar att utvecklas på.

Så hon klättrar i och mellan träd, sover i träd och använder grenverket som scen för olika berättarprogram. Om detta ville STF:s tidskrift Turist göra ett reportage, och då ett av Christinas favoritträd står i min trädgård (granen Hilma) föreslog hon det som miljö. Så fotograf och reporter infinner sig, hyr skylift och åker upp och ner för att plåta ända tills det blir soppatorsk och Christina får en termos med kaffe uppskickad till sig ovan jord och bakom grenverket börjar fullmånen göra sig synlig.

    Träd, säger fotografen från Örebro, träd intresserar allt fler på allt fler sätt. Det klättras i träd, skrivs om träd, leks i träd, sovs i träd, byggs kompletta trähus  och par gifter sig vid eller i träd. Om detta ska ett av tidningen Turists höstnummer handla. Själv har fotografen andra projekt om träd och skog på gång, bland annat en bok nästa år om urskogar. Skogen är ett intressant fält, som måste få förbli levande. Skogen endast som, som Zaremba skrev om, virkesförråd är en rik tanke för några, fattiga för oss andra.

    Just nu:
    Tidskrift: Re:Public låter bilden dominera (och bestämma ämnena) i sitt senaste nummer. Här finns en del som faller platt, annat som skakar om. Bild är ett svårt område, inte minst i vår sönderfotograferade samtid. Men fler borde följa Re:Publics exempel, jobba medvetet med bild.